top of page
raspundere civila profesionala a brokerilor de asigurare

Asigurarea de raspundere civila profesionala a brokerilor de asigurare

Obiectul asigurarii

 

Il constituie raspunderea civila a brokerului de asigurare si reasigurare pentru prejudicii provocate clientilor ca urmare a savarsirii de catre acesta a unor acte de neglijenta in activitatea de intermediere de asigurari si reasigurari definita potrivit legislatiei in vigoare.

 

​Riscuri asigurate

Asiguratorul va despagubi pe Asigurat pana la limita raspunderii prevazuta in contractul de asigurare, pentru cererea de despagubire inaintata in perioada de asigurare pentru:

- sumele datorate de Asigurat cu titlu de despagubire pentru prejudicii provocate clientilor ca urmare a comiterii unor acte de neglijenta in activitatea de intermediere de asigurari;

- cheltuielile de judecata la care a fost obligat Asiguratul de instanta civila in urma unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile; dupa caz, cheltuielile de refacere sau inlocuire a documentelor originale (contracte de asigurare si/sau reasigurare, corespondenta, certificate, precum si alte tipuri de documente care au legatura cu activitatea Asiguratului ) pierdute, distruse sau deteriorate din culpa Asiguratului.

 

​Riscuri excluse

Polita de asigurare nu acopera cererile de despagubire in legatura cu actele de neglijenta savarsite in desfasurarea unor activitati ale Asiguratului care nu sunt specifice activitatii de intermediere in asigurari, asa cum sunt definite de legislatia in vigoare, acte de neglijenta sau contracte incheiate de agenti de asigurare ai Asiguratului sub alta legislatie privind activitatea de asigurare/reasigurare decat cea in vigoare la momentul semnarii contractului de asigurare, cele decurgand din starea de insolvabilitate sau declansarea procedurii de faliment a Asiguratului.

 

De asemenea nu acopera pierderile de documente de orice natura reproduse prin orice metoda sau create cu ajutorul calculatorului, sau informatii stocate in memoria calculatorului, sau bunuri materiale care au fost pierdute, ratacite sau distruse in perioada in care au fost inchiriate sau imprumutate, ori aflate in grija, custodia sau sub controlul juridic al Asiguratului si nici pretentii de despagubiri pentru prejudicii produse de Asigurat clientilor sai care provin exclusiv din utilizarea programelor informatice (`software`) si/sau a sistemelor de calcul (`hardware`) utilizate in desfasurarea activitatilor profesionale.

 

Limita de raspundere este cea stabilita prin reglementarile legale in vigoare la data incheierii politei de asigurare. Prima de asigurare se stabileste pe baza cifrei de afaceri estimata a fi realizata de Asigurat.

 

La incheierea asigurarii Asiguratul plateste o prima de asigurare minima si de deposit, regularizarea facandu-se dupa definitivarea cifrei de afaceri finala.

Plata primei poate fi convenita si in rate. Regularizarea sumelor datorate se poate face si semestrial, trimestrial sau lunar, in cazul in care Asiguratul si Asiguratorul au convenit astfel plata primelor de asigurare.

 

Perioada de asigurare

Este de regula de un an de zile.

 

​Obligatiile Asiguratului

Asiguratul este obligat sa comunice asiguratorului toate datele reprezentative privind statutul, structura organizatorica, experienta si calificarea personalului angajat. In vederea evaluarii corecte a riscului, Asiguratul va prezenta Asiguratorului toate datele si informatiile solicitate. Acestea vor cuprinde dar nu se vor limita la: inspectia de risc, parametrii tehnici sau functionali ai obiectivului, experienta in domeniu a clientului, statistici cu privire la rata daunei etc.

Asiguratul va pastra evidenta serviciilor profesionale acordate clientilor prin inregistrari care trebuie sa fie accesibile reprezentantilor Asiguratorului in scopul utilizarii acestora, urmare a producerii unui eveniment, pe toata durata de lichidare a daunei.

 

​Obligatiile Asiguratorului

Asiguratorul are obligatia sa constate producerea evenimentului si sa evalueze prejudiciul, in maxim 5 zile de la primirea instiintarii producerii, prin reprezentantii sai, impreuna cu Asiguratul sau Beneficiarul, inclusiv prin experti.

Asiguratorul are, de asemenea, obligatia sa participe la stabilirea nivelului prejudiciului si sa plateasca despagubirile cuvenite in baza documentatiei complete privind cauzele si imprejurarile in care s-a produs riscul asigurat, precum si cea care probeaza intinderea pagubei. Asiguratorul isi va indeplini obligatiile care decurg din prezentul contract in maximum 15 zile de la primirea documentatiei complete privind evenimentul asigurat. Despagubirile vor fi stabilite pe cale amiabila sau prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila si nu vor putea depasi limita de raspundere asumata prin contractul de asigurare.

bottom of page