top of page
Asigurare de raspundere civila

Asigurari  de raspundere civila

Cum te ajuta asigurarea de raspundere civila?


Indiferent de nationalitate, profesie, pozitie sociala, fiecare dintre noi este raspunzator pentru propriile fapte.
In anumite cazuri, suntem raspunzatori si pentru actiunile copiilor nostri, ale persoanelor sau animalelor pe care le avem in grija.
Raspunderea pentru propriile fapte implica, uneori, plata unor sume consistente pentru remedierea prejudiciilor produse tertelor persoane.
 

  • Asigurarea de raspundere a operatorilor de transport rutier (CMR)

Este acoperită prin asigurare răspunderea civilă contractuală a Asiguratului, în calitatea sa de transportator internaţional de mărfuri pe şosele, aşa cum rezultă din Convenţia referitoare la contractul de transport internaţional de mărfuri pe şosele (CMR) semnată la Geneva pe data de 19.05.1956, intrată în vigoare la 02.07.1961 şi modificată prin Protocolul din 05.07.1978 Se acordă despăgubiri pentru pierderea/avarierea mărfurilor pe timpul unui transport executat pe şosele. Sunt acoperite, până la limita răspunderii menţionată în contractul de asigurare şi cheltuielile rezonabile, efectuate pentru prevenirea producerii avarierii mărfurilor ce ar putea intra sub incidenţa poliţei de asigurare.

Acoperirea poliţei este valabilă când locul primirii mărfii şi locul prevăzut pentru eliberare, aşa cum sunt indicate în contracte, sunt situate în două ţări diferite, dintre care cel puţin una este ţară semnatară a convenţiei CMR.

Asigurarea este valabilă şi în cazurile în care, pe anumite porţiuni ale parcursului, vehiculul conţinând mărfuri este transportat pe mare, cale ferată, cale navigabilă interioară, sau aeriană, în executarea unui contract de transport unic, fără descărcarea mărfii din vehicul.

  • Raspundere civila fata de terti a detinatorilor de caini

Utilitatea asigurarii de raspundere a proprietarilor de caini


Prietenul tau cel mai bun poate reactiona imprevizibil. Se poate intampla sa devina agresiv si sa atace persoane necunoscute, iar tu, oricate eforturi ai face, sa nu il poti controla.
Vei fi nevoit, prin urmare, sa suporti consecintele si sa platesti despagubiri persoanelor ranite de catre cainele tau. Sumele necesare despagubirii victimelor acestor agresiuni sunt adeseori consistente si iti pot dezechilbra bugetul.
Asigurarea reprezinta un sprijin util in astfel de situatii, oferindu-ti suportul financiar necesar.
Asigurarea acopera cheltuielile pe care vei fi nevoit sa le platesti cu titlu de despagubire victimei agresiunii cainelui tau.

 

In ce situatie poti incheia o asigurare de raspundere a proprietarilor de caini?


Poti incheia o asigurare de raspundere a proprietarilor de caini daca esti persoana fizica si faci parte dintre proprietarii de caini periculosi si agresivi, definiti si clasificati conform legii, cu indeplinirea urmatoarelor conditii:

  •     cainele sa aiba un numar de identificare aplicat prin tatuare sau microcip
  •     cainele sa fie inregistat la Asociatia Chinologica Romana
  •     cainele sa aiba un carnet de sanatate.

Ce trebuie sa stii despre asigurarea de raspundere a proprietarilor de caini?

Compania de asigurari acopera cheltuielile pe care trebuie sa le faci in urmatoarele situatii:

    daca prin actiunea agresiva a cainelui tau terte persoane au suferit vatamari corporale, inclusiv deces, compania de asigurari va acoperi cheltuielile cu refacerea sanatatii persoanei, cheltuielile de deces si pensiile de intretinere pentru mostenitori
    in cazul in care pentru solutionarea cererii de despagubire s-a apelat la instantele de judecata, iar acestea au stabilit despagubiri in sarcina ta,
compania de asigurari va acoperi si cheltuielile de judecata.

  • Asigurarea de raspundere civila profesionala

Utilitatea asigurarii de raspundere profesionala


Iti desfasori activitatea ca liber profesionist? Indiferent daca esti medic, avocat, notar, expert contabil, auditor etc., nu esti lipsit de riscurile de a face greseli in indeplinirea obligatiilor pe care le ai fata de beneficiarii serviciilor profesionale oferite de tine.

Compania de asigurari va acoperi, prin politele de asigurare de raspundere civila profesionala, pierderile pe care ai putea sa le ai in cazul in care clientii tai sunt prejudiciati de catre tine prin neindeplinirea obligatiilor profesionale din eroare, omisiune, neglijenta.

 

In ce situatii poti incheia o asigurare de raspundere profesionala?


Poti incheia o asigurare de raspundere civila profesionala daca esti persoana fizica sau persoana fizica autorizata sa practice in mod liber una dintre urmatoarele profesii:

  •     asistent medical/medic
  •     avocat
  •     expert contabil/contabil autorizat
  •     arhitect sau inginer proiectanti
  •     notar public
  •     medic veterinar
  •     traducator
  •     auditor financiar
  •     practician in insolventa
  •     agenti de asigurari.

Ce trebuie sa stii despre asigurarea de raspundere profesionala?


In desfasurarea profesiei tale ai facut o eroare, omisiune sau neglijenta prin care ai cauzat un prejudiciu clientilor tai? In acest caz, daca ai incheiat o polita la o companie de asigurari, aceasta va suporta costurile necesare acoperirii prejudiciului precum si cheltuielile de judecata, in cazul in care, pentru solutionarea cererii de despagubire s-a apelat la instantele de judecata, iar acestea au stabilit despagubiri in sarcina ta.

 

Asigurarea de raspundere civila profesionala a brokerilor de asigurare/ agentilor de asigurare

Obiectul asigurarii


Il constituie raspunderea civila a brokerului de asigurare si reasigurare pentru prejudicii provocate clientilor ca urmare a savarsirii de catre acesta a unor acte de neglijenta in activitatea de intermediere de asigurari si reasigurari definita potrivit legislatiei in vigoare.


Riscuri asigurate


Asiguratorul va despagubi pe Asigurat pana la limita raspunderii prevazuta in contractul de asigurare, pentru cererea de despagubire inaintata in perioada de asigurare pentru: - sumele datorate de Asigurat cu titlu de despagubire pentru prejudicii provocate clientilor ca urmare a comiterii unor acte de neglijenta in activitatea de intermediere de asigurari; - cheltuielile de judecata la care a fost obligat Asiguratul de instanta civila in urma unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile; dupa caz, cheltuielile de refacere sau inlocuire a documentelor originale (contracte de asigurare si/sau reasigurare, corespondenta, certificate, precum si alte tipuri de documente care au legatura cu activitatea Asiguratului ) pierdute, distruse sau deteriorate din culpa Asiguratului.


Riscuri excluse


Polita de asigurare nu acopera cererile de despagubire in legatura cu actele de neglijenta savarsite in desfasurarea unor activitati ale Asiguratului care nu sunt specifice activitatii de intermediere in asigurari, asa cum sunt definite de legislatia in vigoare, acte de neglijenta sau contracte incheiate de agenti de asigurare ai Asiguratului sub alta legislatie privind activitatea de asigurare/reasigurare decat cea in vigoare la momentul semnarii contractului de asigurare, cele decurgand din starea de insolvabilitate sau declansarea procedurii de faliment a Asiguratului. De asemenea nu acopera pierderile de documente de orice natura reproduse prin orice metoda sau create cu ajutorul calculatorului, sau informatii stocate in memoria calculatorului, sau bunuri materiale care au fost pierdute, ratacite sau distruse in perioada in care au fost inchiriate sau imprumutate, ori aflate in grija, custodia sau sub controlul juridic al Asiguratului si nici pretentii de despagubiri pentru prejudicii produse de Asigurat clientilor sai care provin exclusiv din utilizarea programelor informatice (`software`) si/sau a sistemelor de calcul (`hardware`) utilizate in desfasurarea activitatilor profesionale. Limita de raspundere este cea stabilita prin reglementarile legale in vigoare la data incheierii politei de asigurare. Prima de asigurare se stabileste pe baza cifrei de afaceri estimata a fi realizata de Asigurat. La incheierea asigurarii Asiguratul plateste o prima de asigurare minima si de deposit, regularizarea facandu-se dupa definitivarea cifrei de afaceri finala. Plata primei poate fi convenita si in rate. Regularizarea sumelor datorate se poate face si semestrial, trimestrial sau lunar, in cazul in care Asiguratul si Asiguratorul au convenit astfel plata primelor de asigurare.
Perioada de asigurare
Este de regula de un an de zile.


Obligatiile asiguratului


Asiguratul este obligat sa comunice Asiguratorului toate datele reprezentative privind statutul, structura organizatorica, experienta si calificarea personalului angajat. In vederea evaluarii corecte a riscului, Asiguratul va prezenta Asiguratorului toate datele si informatiile solicitate. Acestea vor cuprinde dar nu se vor limita la: inspectia de risc, parametrii tehnici sau functionali ai obiectivului, experienta in domeniu a clientului, statistici cu privire la rata daunei etc. Asiguratul va pastra evidenta serviciilor profesionale acordate clientilor prin inregistrari care trebuie sa fie accesibile reprezentantilor asiguratorului in scopul utilizarii acestora, urmare a producerii unui eveniment, pe toata durata de lichidare a daunei.


Obligatiile asiguratorului


Asiguratorul are obligatia sa constate producerea evenimentului si sa evalueze prejudiciul, in maxim 5 zile de la primirea instiintarii producerii, prin reprezentantii sai, impreuna cu Asiguratul sau Beneficiarul, inclusiv prin experti. Asiguratorul are, de asemenea, obligatia sa participe la stabilirea nivelului prejudiciului si sa plateasca despagubirile cuvenite in baza documentatiei complete privind cauzele si imprejurarile in care s-a produs riscul asigurat, precum si cea care probeaza intinderea pagubei. Asiguratorul isi va indeplini obligatiile care decurg din prezentul contract in maximum 15 zile de la primirea documentatiei complete privind evenimentul asigurat. Despagubirile vor fi stabilite pe cale amiabila sau prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila si nu vor putea depasi limita de raspundere asumata prin contractul de asigurare.

 

  • Asigurarea de raspundere a proprietarului fata de chirias

Utilitatea asigurarii de raspundere a proprietarului fata de chirias

Relatia dintre proprietar si chiriasii sai nu este intotdeauna lipsita de surprize neplacute. Desi responsabil si prevazator, uneori e posibil sa pierzi din vedere necesitatea efectuarii unor reparatii sau a unor lucrari de intretinere in locuinta pe care o inchiriezi. In cazul in care, din cauza neglijentei tale, bunurile apartinand chiriasilor tai vor fi avariate, vei fi obligat sa-ti asumi responsabilitatea acestor pagube si sa platesti chiriasilor despagubiri.
Asiguratorul preia cheltuielile legate de compensarea prejudiciilor produse accidental chiriasilor tai si asupra bunurilor apartinand acestora.

 

In ce situatie poti incheia o asigurare de raspundere a proprietarului fata de chirias?


Poti incheia o asigurare de raspundere civila a proprietarului fata de chirias daca esti persoana fizica detinand in proprietate un imobil a carui folosinta temporara, totala sau partiala, o transmiti altor persoane in schimbul unei chirii si care are destinatia de locuinta, sediu social, magazin, depozit, stand expozitional, cabinet, birou etc.

Ce trebuie sa stii despre asigurarea de raspundere a proprietarului fata de chirias?

Daca ai produs pagube chiriasului caruia i-ai inchiriat locuinta si trebuie sa suporti cheltuielile pentru acoperirea acestor pagube, asiguratorul va plati in locul tau astfel:
in cazul producerii de vatamari chiriasului sau familiei acestuia, se vor achita cheltuielile necesare restabilirii sanatatii acestuia, cheltuieli de deces sau pensii de intretinere pentru mostenitori
in cazul producerii de pagube la bunurile chiriasilor, se vor achita cheltuielile necesare repararii bunurilor sau inlocuirii acestora
cheltuielile de judecata, in cazul in care pentru solutionarea cererii de despagubire s-a apelat la instantele de judecata, iar acestea au stabilit despagubiri in sarcina ta

 

  • Asigurarea de raspundere a chiriasului fata de proprietar

Utilitatea asigurarii de raspundere civila a chiriasului fata de proprietar


Esti o persoana atenta si cat se poate de grijulie cu lucrurile din locuinta inchiriata. Cu toate acestea, stii foarte bine ca intr-un moment de neatentie sau din imprudenta, poti provoca anumite pagube bunurilor apartinand proprietarului. Iar daunele si avariile provocate accidental bunurilor proprietarului sau locuintei inchiriate te vor costa scump. Asigurarea de raspundere civila a chiriasului fata de proprietar se va dovedi un sprijin real in astfel de situatii.
Asiguratorul iti ofera suportul necesar pentru a putea acoperi pagubele pe care, in mod accidental, le-ai putea produce bunurilor apartinand proprietarului locuintei inchiriate.

 

In ce situatie poti incheia o asigurare de raspundere civila a chiriasului fata de proprietar?

 

Poti incheia o asigurare de raspundere civila a chiriasului fata de proprietar daca esti persoana fizica detinand dreptul de folosinta temporara a unui imobil, in baza unui contract de inchiriere incheiat cu un proprietar si pentru care platesti chirie/ redeventa.

 

Ce trebuie sa stii despre asigurarea de raspundere a chiriasului fata de proprietar?

 

Daca ai produs pagube proprietarului de la care ai inchiriat locuinta si trebuie sa suporti cheltuielile pentru acoperirea acestor pagube, asiguratorul va plati in locul tau astfel:

    in cazul producerii de vatamari corporale proprietarului, se vor achita cheltuielile necesare restabilirii sanatatii acestuia, cheltuieli de deces sau pensii de intretinere pentru mostenitori
    in cazul producerii de pagube la locatia sau bunurile inchiriate, se vor achita cheltuielile necesare repararii bunurilor sau inlocuirii acestora
    cheltuielile de judecata, in cazul in care pentru solutionarea cererii de despagubire s-a apelat la instantele de judecata, iar acestea au stabilit despagubiri in sarcina ta

  • Asigurarea de raspundere a managerilor (D&O)

Utilitatea asigurarii de raspundere a managerilor


Conducerea unei companii implica o presiune imensa. Orice decizie eronata poate sa conduca la diminuarea activelor companiei sau la pierderi suferite de terte parti.
Administratorii sau directorii executivi sunt legal raspunzatori pentru toate daunele/pierderile provocate companiei sau tertelor parti (actionari, creditori, stat, furnizori, clienti, competitori, angajati etc.), fiind obligati sa plateasca despagubiri pentru acoperirea acestora din patrimoniul personal.
In mediul de afaceri actual, niciun manager care isi doreste sa contribuie la succesul companiei pe care o conduce nu este in afara pericolului de a lua decizii eronate prin care poate provoca prejudicii tertelor persoane sau companiei. Pentru a acoperi aceste prejudicii, managerul poate fi obligat la plata unor despagubiri, fiindu-i afectat patrimoniul sau putand fi afectat chiar personal.
Asigurarea de raspundere civila legala a managerilor protejeaza patrimoniul in situatiile descrise mai sus.

 

In ce situatie poti incheia o asigurare de raspundere a managerilor?


Poti incheia o astfel de asigurare daca detii una dintre urmatoarele pozitii manageriale/ functii:

  •     presedintele Consiliului de Administratie,
  •     administrator
  •     director general
  •     director general adjunct
  •     director executiv
  •     orice alt director care are autoritatea directorului general.

Ce trebuie sa stii despre asigurarea de raspundere a managerilor?

 

Asiguratorul plateste:

    sumele pe care esti obligat sa le platesti pentru a acoperi pierderile financiare inregistrate de terti sau de companie din culpa ta, in calitate de manager

    costurile legale si de expertiza achitate , indiferent daca ai fost obligat sau nu sa le platesti, prin hotarare judecatoareasca.

Asigurarea de raspundere civila fata de terti

Utilitatea asigurarii de raspundere civila fata de terti


Oricat ai fi de resposabil si prevazator in relatia cu cei din jur, actiunile tale ori ale copiilor tai pot provoca daune celorlalte persoane (vatamari corporale sau pagube materiale).
Pentru compensarea acestor daune va trebui sa platesti din resurse proprii sau vei putea apela la o asigurare de raspundere civila.
Daca inchei o asigurare de raspundere civila fata de terti, iti vei proteja bugetul tau sau al familiei tale, deoarece asiguratorul va suporta in locul tau cheltuielile pe care esti obligat sa le faci pentru a acoperi prejudiciile produse neintentionat altor persoane.

 

In ce conditii poti incheia o asigurare de raspundere civila fata de terti?


Poti incheia o asigurare de raspundere civila fata de terti daca esti persoana fizica (indiferent de nationalitate) si ai domiciliul in Romania.
Sunt inclusi automat in asigurare si sotul/ sotia ta, copii tai minori, precum si alte persoane pentru care esti obligat sa raspunzi conform legii sau care se afla in intretinerea ta si domiciliaza impreuna cu tine la aceeasi adresa inscrisa in contractul de asigurare.

 

Ce trebuie sa stii despre asigurarea de raspundere civila fata de terti?


Daca din culpa ta sau a persoanelor din familia ta, daca din cauza bunurilor sau animalelor tale, ai produs o paguba unei terte persoane si esti obligat sa o acoperi, asiguratorul va plati in locul tau contravaloarea pagubelor produse, astfel:

    in cazul producerii de vatamari corporale, se vor achita cheltuielile necesare restabilirii sanatatii persoanei accidentate/cheltuieli de deces sau pensii de intretinere pentru mostenitori
    in cazul producerii de pagube la bunuri, se vor achita cheltuielile necesare repararii bunurilor sau inlocuirii acestora
    cheltuielile de judecata, in cazul in care pentru solutionarea cererii de despagubire s-a apelat la instantele de judecata iar acestea au stabilit despagubiri in sarcina ta.

bottom of page